«امت پیروز»؛ شعار دومین دوره نهضت «زندگی با آیه ها»

نشست هم اندیشی مرحله دوم نهضت ملی زندگی با آیه ها با حضور جمعی از مدیران قرآنی و فرهنگی کشورمان در سازمان دارالقرآن الکریم برگزار و در این نشست، از انتخاب شعار دومین دوره با عنوان «امت پیروز» خبر داده شد.

به گزارش خبرنگار ایکنا، نشست هم اندیشی مرحله دوم نهضت ملی زندگی با آیه ها، صبح امروز ششم آذرماه با حضور حجج اسلام محمد قمی، رئیس سازمان تبلیغات اسلامی و رئیس شورای توسعه فرهنگ قرآنی و سیدمصطفی حسینی، دبیر شورا و جمعی از مدیران، اساتید و فعالان فرهنگی و قرآنی کشورمان در سازمان دارالقرآن الکریم برگزار شد.

در ابتدای این جلسه حجت الاسلام محمودخانی، به بیان نکات تدبری آیات 149 تا 151 سوره مبارکه بقره پرداخت و پس از آن همین آیات از سوی یکی از قاریان حاضر در جلسه تلاوت شد.

در ادامه حجت الاسلام والمسلمین علی تقی زاده، رئیس سازمان دارالقرآن الکریم به ارائه گزارشی از نحوه شکل گیری نهضت زندگی با آیه ها و آیات منتخب پرداخت و گفت: سال گذشته و در اولین دوره نهضت زندگی با آیه ها جلسات، گفت و گوها، مباحثات و ... از دو ماه مانده به ماه مبارک رمضان آغاز و در همان جلسات بر این نکته تأکید شد که کار دیر شروع شده است، ولی امسال از چهار ماه مانده به ماه مبارک جلسه حاضر که اولین جلسه است، تدارک دیده شد.

بر اساس گزارش ایکنا در این جلسه، حجت الاسلام والمسلمین علی مقنی، به نمایندگی از شورای توسعه فرهنگ قرآنی به ارائه گزارشی از فعالیت های صورت گرفته در طرح زندگی با آیه ها و هماهنگی های صورت گرفته در بخش حاکمیتی این طرح پرداخت.

وی گفت: در طرح زندگی با آیه ها و طی دو ماه با 25 دستگاه که ذیل کمیسیون های هفت گانه شورای توسعه فرهنگ قرآنی هستند، مکاتباتی صورت گرفت و در ادامه 20 جلسه برگزار شد. بعد از رفت و برگشت هایی که صورت گرفت، برنامه عملیاتی نوشته شد. با توجه به ظرفیت های موجود مجموعاً از 14 دستگاه برنامه عملیاتی دریافت شد.

مقنی افزود: برخی از دستگاه ها شاید مخاطبان زیادی نداشته باشند، اما از ظرفیت بالایی برای تبلیغی و ترویجی کردن فضا برخوردار هستند لذا باید این قبیل دستگاه ها در طرح زندگی با آیه ها بیشتر مورد توجه قرار گیرند.

توجه به اعتکاف و موضوع مهدویت

وی مسئله اعتکاف را یکی از ظرفیت هایی که در طرح زندگی با آیه ها باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد، معرفی کرد و گفت: موضوع اعتکاف یک موضوع کاملاً مردمی است و می تواند بیشتر از این مورد بهره برداری قرار گیرد. ظرفیت دیگر مسئله جشن نیمه شعبان است. اگر در کشور نسبت به هیئات و حتی نسبت به قرآن کریم فعالیت زیاد است، در زمینه مهدویت اینگونه نیست و یک قله بیشتر نداریم که آن هم جمکران است و می تواند بیشتر مورد توجه قرار گیرد.

بر اساس گزارش ایکنا، حجت الاسلام والمسلمین مجتبی شغلی، مدیر بخش مردمی نهضت زندگی با آیه ها نیز به ارائه گزارش اقدامات صورت گرفته در بخش مردمی پرداخت و گفت در بخش مردمی با هزار و 500 مجموعه و سرشبکه ارتباط گرفته شده است و علاوه بر آن هزار مبلغ قرآنی هم توجیه شده اند.

وی افزود: علاوه بر این سند جذب مشارکت ها نیز آماده شده است تا همکاری ها در این زمینه بیشتر نظام مند شود، در همین راستا با 50 مؤسسه مردمی در حال انعقاد تفاهم هستیم، برخی از این تفاهم ها منعقد شده و برخی هم در حال پیگیری نهایی است.

راه اندازی باشگاه نوجوانان قرآنی

مدیر بخش مردمی نهضت زندگی با آیه ها در پایان به راه اندازی باشگاه نوجوانان قرآنی اشاره و اظهار کرد: این باشگاه راه اندازی شده است تا نوجوانان قرآنی، سفیران آیه ها باشند. این نوجوانان در ایام محرم و غدیر عملیات خوبی انجام داده اند.

بر اساس گزارش ایکنا، در بخش دیگری از این جلسه میکائیل باقری، مدیرکل قرآن، عترت و نماز وزارت آموزش و پرورش نیز گزارش کوتاهی از اقدامات این وزارتخانه در طرح زندگی با آیه ها ارائه داد.

وی گفت: سال قبل 550 هزار معلم در آزمون های پایانی طرح زندگی با آیه ها نمره قبولی گرفتند و گواهی قبولی نیز برای آن ها صادر شد، همچنین یک میلیون و 500 هزار دانش آموز نیز با دریافت نمره قبولی گواهینامه مربوطه را دریافت کردند.

باقری در ادامه به اشاره به اینکه طرح زندگی با آیه ها یک طرح موفق بود، افزود: با توجه به موفقیت کار و برای اینکه کار های موازی و بیشتری را روی دوش همکاران جمع نکنیم، طرح زندگی با آیه ها را جایگزین طرح حفظ موضوعی آیات قرآن کردیم.

مدیرکل قرآن، عترت و نماز وزارت آموزش و پرورش با اشاره به راه اندازی طرحی به نام لیگ آیه ها از سوی وزارت آموزش و پرورش و سازمان تبلیغات اسلامی، بیان کرد: برای انس و آشنایی بیشتر دانش آموزان با محتوای آیات و درک مفهومی آیات الهی به دنبال طراحی الگو ها و روش هایی بودیم تا بیشترین تأثیرگذاری را داشته باشد، در این زمینه ساخت یک بازی بر بستر فضای مجازی پیشنهاد شد.

باقری تصریح کرد: برنامه کاربردی آی لیگ در فضای اندروید طراحی شده که علاوه بر امکانات و محصولات در دسترس در محیط مجازی، دانش آموزان با نصب آن بر روی گوشی های همراه می توانند ابتدا در مسابقات گروهی، سپس منطقه ای و پس از آن بین مناطق و در نهایت کشوری با موضوعات متنوع قرآنی شرکت کنند. در حین حضور دانش آموز در این بستر اطلاعات جزئی از توانایی تمامی دانش آموزان در زمینه های قرآنی را در اختیار خواهیم داشت و طبعاً می توانیم بر این اساس و با توجه به ظرفیت های قرآنی هر یک از دانش آموزان برای آن ها برنامه ریزی هدفمندی انجام دهیم.

توجه به حفظ جزء 30 در آموزش و پرورش

وی با تأکید بر اینکه دروازه حفظ قرآن کریم، حفظ جزء 30 است، گفت: بر همین اساس طرحی موسوم به حفظ جزء 30 با تکیه بر دوره دوم ابتدایی، برنامه ریزی شده است، بر همین اساس در تلاش هستیم تا حفظ جزء 30 قرآن کریم را به صورت رسمی و برنامه ریزی شده از دانش آموزان این پایه تحصیلی آغاز کنیم.

باقری تصریح کرد: بر این اساس کاربرگی با شمارگان 200 هزار نسخه به چاپ رسید تا در استان ها توزیع شود. این کاربرگ ها در محیط های کلاسی مدارس نصب می شود و دانش آموزان با کمک و راهنمایی معلم خود در فرایند حفظ جزء سی ام قرآن قرار می گیرد، این فرایند کل سال تحصیلی آن ها را در برمی گیرد.

بر اساس گزارش ایکنا در بخش دیگری از این جلسه حجت الاسلام والمسلمین علی تقی زاده، رئیس سازمان دارالقرآن الکریم به بیان نکاتی پراخت و گفت: امسال زندگی با آیه ها با کمپین آیات مأنوس همراه بود و حدود 100 آیه قرآن به عنوان آیات اصلی این طرح مدنظر قرار گرفته است. برای گسترش فضا محصولات مکتوب و رسانه ای دیگر برای این کمپین ایجاد شد. این کمپین با ابعاد شش گانه ای همراه بود که شامل تولیدات رسانه ای، فضای خبرگزاری و رسانه های رسمی، صداوسیما، رویداد های مردمی، تبلیغات محیطی و فضای مجازی که همه اینها بر روی شنیدن آیات تأکید دارد.

وی افزود: نکته دیگر پژوهش در خصوص انتخاب آیات بود، در این راه اساتید به صورت پیوسته نکاتی داشتند، بعد از بررسی آیات و با جمع بندی تلاش کردیم در مسیر هایی که پیش روی خودمان تعریف کرده ایم به تقاطع ها برسیم. در همین راستا و برای رسیدن به آیات مورد اشاره، مسیر های مختلفی را طی کردیم که از جمله این مسیر ها کلام اندیشمندان معاصر، حضرات معصومین (ع)، فضای فرهنگی، ادبی و عرفانی و ... بود. در نهایت به 400 آیه رسیدیم تا به فراخور مناسبات مختلف به این گنجینه رجوع شود.

تقی زاده تصریح کرد: در خصوص ماه رمضان پیش رو نیز 30 آیه انتخاب می شود که بر اساس و بر مبنای سبک زندگی انتخاب شده باشد. نظام اندیشه، سبک زندگی و قواعد و سنن سه موضوع مهمی است که در این طرح جریان خواهد داشت. در آیاتی که پیشنهاد می شود، 30 آیه از گنجینه آیات است، چهار آیه پژوهش و غرر آیات است، 65 درصد در قالب آیات پرتکرار و 70 درصد در قالب آیات مأنوس و خوش خوان انتخاب شده است.

توجه به سبک زندگی و ولایت در دور جدید زندگی با آیه ها

وی در پایان تصریح کرد: در سال اول اجرای طرح زندگی با آیه ها مباحث به صورت اندیشه ای بود، اما امسال سبک زندگی و ولایت را در سه عنوان تفصیل می دهیم تا جامعه ولایی تشکیل شود. بر همین اساس 10 آیه در همین خصوص، 10 آیه در خصوص تکالیف مؤمنین نسبت به یکدیگر و 10 آیه نیز در نفی ولایت طاغوت انتخاب شده است. شعار امسال «امت پیروز و سبک زندگی جامعه ولایی» است. آیات در ماه مبارک رمضان نسبت به مناسبت هایی مثل روز قدس، شب های قدر نیز متناسب سازی شده است. این نقصی بود که سال گذشته وجود داشت، اما امسال برطرف شده است.

بر اساس گزارش ایکنا در بخش دیگری از این جلسه حجت الاسلام والمسلمین سیدمصطفی حسینی، دبیر شورای فرهنگ قرآنی به بیان نکات کوتاهی پرداخت و گفت: شاید اشکالات و ایراداتی به طرح زندگی با آیه ها وارد باشد، اما آنچه در این نهضت و در این طرح مهم بود، این است که جامعه قرآنی یک کار هم افزا انجام داد و همین امر می تواند توان قرآنی کشور را بالا ببرد.

بر اساس این گزارش در ادامه تعدادی از حاضران در این جلسه به بیان نکاتی در مورد طرح زندگی با آیه ها پرداختند که اهم این مطالب در ادامه آمده است:

دسترسی تولیدات برای مخاطبین خارج از کشور اقدام خاصی برای نمایشگاه بین المللی قرآن صورت نگرفته است تأکید بر حمایت از پژوهش ها و تولیدات علمی در نهضت زندگی با آیه ها برای ارتقای نهضت زندگی با آیه ها ظرفیت مسابقات بین المللی قرآن مورد استفاده قرار گیرد. ظرفیت های فراوانی که در داخل مجموعه ها هستند باید با تمام قوت پای کار باشند. باید از تبلیغ و ترویج به سمت آموزش و نهادینه کردن این موضوع برای عموم مردم حرکت کنیم. ظرفیت مسابقات بین المللی قرآن در این طرح مورد استفاده قرار گیرد. در نهضت زندگی با آیه ها آیات ایثار و مقاومت و شهادت باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد و با عجله از آن عبور نکنیم. شناسایی جامعه هدف باید در دستور کار قرار بگیرد. جنسیت در تقسیم بندی آیات مورد توجه قرار گیرد و رویکرد آیات با نگاه بانوان نیز مدنظر باشد. هموار کردن مسیر می تواند باعث پررونق شدن کار شود. تأکید بر روی این نکته است که عامه مردم بیشتر مورد توجه قرار گیرد. بخشی از موضوعات بسیار عُلَمایی نوشته شده و مناسب عامه مردم نیست. محتوای مختص فضا های خاص نیز تولید شود تا در اختیار اقشار مختلف قرار بگیرد. بحث تبیین موضوع است، برخی مُبَلغین اعتقاد داشتند نتوانسته اند خوب پیاده کنند. بحث ظرفیت مراکز قرآنی جامعةالمصطفی هم مورد توجه قرار گیرد و تقویت شود. آیات مورد استفاده در مسابقات و رویداد های مختلفی که بالغ بر 100 رویداد است مورد توجه قرار گیرد. گروهی گذاشته شود تا خروجی کار در جامعه مدنظر قرار گیرد. زندگی با آیه ها با حفظ و ... فرق می کند لذا باید کنشگری مخاطبان بیشتر مدنظر قرار گیرد. آثار و خروجی های این حرکت بررسی شود. بسیج در خیلی از دستگاه ها و مساجد وارد شده و نیاز است گسترده تر وارد میدان شود. از ظرفیت خادمان افتخاری مسجد جمکران که هشت هزار نفر هستند و خانواده های آن ها هم امسال استفاده شود. افتتاح دبیرخانه آیات مهدوی را در ایام نیمه شعبان ذیل زندگی با آیه ها داشته باشیم. حداقل جای 10 آیه مهدوی در این طرح خالی است. ظرفیت نیمه شعبان مورد توجه قرار گیرد. این طرح هرچقدر هم باز باشد، نمی تواند از بچه تا پیرمرد را تحت پوشش قرار دهد. اگر قرآن را ثابت کنیم، مردم خودشان می روند برداشت خودشان را می کنند. این جلسه باید بعد از ماه رمضان برگزار شود نه اینکه چهار ماه مانده به ماه رمضان. اگر محافل قرآنی بتوانند دل های ما را فراتر از جنبه عقلانی از جنبه عاطفی به قرآن نزدیک کنند کار پیش خواهد رفت. باید قبل از هر چیز قلب خاشع را ایجاد کرد لذا باید رویکرد طرح تغییر کند.

تأکید بر افزایش گستره نهضت زندگی با آیه ها

بر اساس گزارش ایکنا در پایان این جلسه حجت الاسلام والمسلمین محمد قمی، رئیس سازمان تبلیغات اسلامی گفت: از ابتدا حرف ما این بود اگر در ماه مبارک قرار است کار جمعی صورت بگیرد توان های خود را پیوند بزنیم تا زندگی با قرآن در گستره وسیعی رقم بخورد.

وی ادامه داد: عده ای وقت بیشتری گذاشتند و بعد از آن با مشورت اساتید طرحی آماده شد که فواید و برکات زیادی داشت، البته اشکالاتی هم وارد بود. اما از آنجایی که این طرح که تنها برای ماه مبارک رمضان آماده شده بود مورد حمایت مقام معظم رهبری نیز قرار گرفت و با توجه به تأکید معظم له بر ادامه دار بودن این نهضت، نیاز به جلسه های هم اندیشی احساس شد.

قمی با اشاره به اینکه در فضای قرآنی هم افزایی بوده است، گفت: این اجتماع مؤمنانه ناظر به قرآن، یک کار قرارگاهی است. قطعاتی که این طرح را تشکیل داده است مورد توجه مقام معظم رهبری واقع شده و این معماری چنین خروجی را رقم زد. ما بعد از ماه مبارک رمضان جلسات ارزیابی را برگزار کردیم و البته این جلسات باید استمرار یابد.

رئیس سازمان تبلیغات اسلامی تصریح کرد: امسال طرح زندگی با آیه ها باید گستره بیشتری را در بر بگیرد؛ لذا دبیرخانه تعطیلی ندارد و پای کار است. اما از ابتدا عهد اخلاقی این بوده که موارد مباحثه شود. در دستگاه های مختلف سعی شده است این طرح مطابق به اقتضائات همان دستگاه پیش برود، به عنوان مثال در آموزش و پرورش کاملاً مطابق با اقتضائات این نهاد بوده است.

وی با اشاره به اینکه فضای دبیرخانه همیشه برای گفت و گو آماده است گفت: علاقه مندان جامعه قرآنی نقد کنند و پیشنهاد دهند تا به یک قول واحد برسیم.

حجت الاسلام قمی در پایان گفت: اگر قرار باشد این طرح سازمان تبلیغات و یا شورای توسعه فرهنگ قرآنی باشد، کار پیش نخواهد رفت، باید قدری جدی تر نقد ها را بنویسند و حرف ها را زودتر به نقطه اتقان و عملیاتی و در صحنه برسانیم.

انتهای پیام

نظرات

captcha